Mi a különbség egy UX-kutató és egy UX-tervező között?

Mi a különbség egy UX-kutató és egy UX-tervező között

Nos, ne kérdezz többet, ma mindent elmagyarázunk.

UX tervező vagy UX-kutató szeretnél lenni, de nem tudod, hol kezd?  Ebben az esetben jó helyen jársz! Összeállítottunk egy listát a hasznos információkról, amikor UX-tervezőket és UX-kutatókat keresnek, vagy éppen most szeretnél elindulni ezen az úton.

Mit csinálnak az UX kutatók?

A felhasználói élmény kutatóinak széleskörű feladatai vannak. Mindenekelőtt meghatározzák azokat a kutatási célokat, amelyeket el akarnak érni. Ezek lehetnek az általános felhasználói élmény javítása, az információs architektúra átdolgozása vagy egy teljesen új funkció tesztelése. 

Ezután ki kell dolgozniuk és végre kell hajtaniuk egy tervet, amely a fent említett célok elérését célozza. A terv általában abból áll, hogy felkutatják a felhasználókat vagy válaszadókat a tanulmányok elvégzéséhez, kapcsolatot tartanak ezekkel a résztvevőkkel, és természetesen a kutatást megvalósítják. 

Mindezek elérése után össze kell szedniük az eredményeket, és megoldásokat kell bemutatniuk azokra a problémákra, amelyeket a résztvevők tanulmányaik elvégzése során találtak meg. Minden tanulmány más, de ugyanaz a végső cél: a felhasználói élmény javítása. 

Ez megtehető különféle típusú vizsgálatokkal, például kártyválogatással és Tree (Fa) teszteléssel, felhasználói interjúkkal, felmérésekkel, moderálatlan és moderált használhatósági tanulmányokkal stb.  

Hogyan legyek UX-kutató?

Ha UX-kutató szeretnél lenni, legtöbbször nincs szükséged Ph.D-re. Bár a marketing, a pszichológia, a szociológia vagy más bölcsészettudományi végzettség hasznosnak bizonyulhat. 

Az UX-kutatás mesterképzése még mindig ritkaságszámba megy, és nem kötelező. A UX kutatás összetett téma, de online tanfolyamokon, oktatási programokon, mentoráláson és hasonlókon keresztül tanulható meg. 

Ami a képességeket illeti, egyszerre kell menedzsernek és szószedőnek lenni. Jól kell kérdéseket feltenni, statisztikákat kell készíteni, elemezni kell az általad felügyelt vizsgálatok eredményeit, és le kell tudnod zárnod. Kitűnő képességgel kell rendelkezned, kommunikáció, grafikai ismeretek és értelmes ötletek bemutatására is.

design mérnökök

Mit csinálnak az UX tervezők?

Az UX tervezők jobban részt vesznek a webhelyen található problémák megoldásában. Míg az UX-kutatók a tényleges kutatást végzik, az UX-tervezők kommunikálnak a látványtervezőkkel és a kreatív igazgatókkal, így beépíthetik az eredményeket a weboldalba. Képzett szemmel kell rendelkezniük a tervezéshez, hogy megfelelően tudjanak dolgozni és frissíteni tudják azt. Arról nem is beszélve, hogy az időgazdálkodási készségeknek, a részletekre való odafigyelésnek és a kreatív gondolkodásnak is fontosnak kell lennie. 

Hogyan legyek UX tervező?

Az UX-tervezés meglehetősen új munkaterület, de UX-tervezőként elhelyezkedni nagyjából ugyanaz, mint művészi munkára jelentkezni. Vannak olyan egyetemi kurzusok, amelyeket felvehetsz az UX Design területén, de ezekre nincs szükség ahhoz, hogy állást találj ezen a területen. 

A tervezési, informatikai vagy menedzsment háttér elegendő tapasztalatot biztosíthat ehhez a munkához. Először meg kell tanulnod a felhasználói élmény alapjait, és csak ezután léphetsz tovább magának az UX tervezésnek a megismeréséhez. 

Számos online és személyes kurzus létezik, ezért próbáld meg megtalálni a számodra megfelelőt, és jelentkezz. Például ahol Google egy online tanfolyamot kínál az UX tervezésről. Ezek a Google-tanfolyamok általában megoszthatók, és hozzáadhatók a LinkedIn-fiókodhoz is. Nem tudsz nagyot ugrani anélkül, hogy előtte ne tennél kisebb lépéseket. 

Ha úgy gondolod, hogy elsajátítottad az elméletet, akkor tovább léphetsz a digitális termékek tervezésében való megvalósításához. Kipróbálhatsz különféle módszereket a kisebb projekteken való munkavégzéshez, lassan felépítve portfóliódat. Ha úgy gondolod, hogy elegendő tapasztalattal rendelkezel, akkor próbálkozhatsz és jelentkezhetsz akár már állásokra.
Sok szerencsét!

Hol fedik egymást ezek a munkák, és mi különbözteti meg őket?

Az UX-tervezők és kutatók egy gyakorlott szemnek hasonlónak tűnhetnek, de bátran kijelenthetjük, hogy nem is különbözhetnének jobban. Az UX kutatói különféle módszereket alkalmaznak a weboldal felhasználói élményének megismerésére. Összegyűjti az adatokat, elemzi azokat, megkérdezi a résztvevőket, és az említetteket levonja. 

A kutatást általában nem a UX-tervezők végzik, ők csak a tanulmányokból levont következtetéseket nézik, és megpróbálják beépíteni a weboldalba. A UX-kutatónak nincs szüksége informatikai háttérre vagy tervezői háttérre. Az UX-tervezőknek azonban nincs szükségük szociológiai vagy pszichológiai háttérre. Ezért ugyanazt próbálják elérni – az UX javítását, de az UX javításának végrehajtása más.

Miért van szüksége mindkettőre az UX beállításakor?

Egy UX-tervezőre és egy UX-kutatóra is szüksége van, ha az UX fejlesztésén dolgozol. Az egyik nem működhet a másik nélkül. Ez a két pozíció olyan, mint a felhasználói élmény Yin-Yangja. Kiegészítik egymást, de nem tudnának egymás nélkül létezni. Tökéletesen kiegyensúlyozottnak kell lennie.

Összegzés

Reméljük, hogy segítettünk az alaptények megállapításában, most már nem kell órákat keresgélned a munkakör elvárásairól és felelősségeiről. Mindkettő kulcsfontosságú egy olyan vállalkozás számára, amely hatékonyan akar működni az interneten, ezért alkalmaznak szakembereket ezekre a szerepekre. 

Ha egy cég UX-kutatókat és -tervezőket alkalmaz, azt a felhasználók észre fogják venni. Ez a két pozíció lesz az a ragasztó, amely megköti a felhasználó érzéseit és tapasztalatait a weboldalon a kész termékkel, ezáltal sokkal felhasználóbarátabb.

Így az apró részletek egy egész weboldalt fognak alkotni.

Későbbiekben részletesen fogunk írni a kártyaválogatás technikájáról vagy a legkülönbözőbb használhatósági tesztekről.

Oszd meg másokkal is:

Facebookon
Twitteren
Telegramon
WhatsAppon
Shopping Cart