CMS vagy Kódsorok?

Cms vs Coding

Volt idő, nem is olyan régen, amikor egy félig tisztességes felépítés valami furcsa idegen képességnek tűnt. A rejtélyek homályába burkolva úgy tűnt, hogy csak úgy lehetett beállítani a weboldalt az interneten, ha speciális tudással és programozási jártassággal rendelkezel, vagy legalább ismersz ilyen szakembert.

Az idők azonban változtak, és mára a CMS (Content Management System) platformok hosszú listája létezik, amelyek sokkal könnyebbé tehetik a dolgokat, mint például a WordPress, a Wix és a Square Space. Ezek lehetővé teszik az emberek számára, hogy esztétikus, funkcionális weboldalakat készítsenek, és nagyszerű felhasználói élményt nyújtsanak.

Akkor miért érdemes megfontolni a kézi kódolását a CMS használata helyett?

Ez mind azon múlik, hogy mit próbál elérni az első helyen. Egyes webfejlesztők kemény kézzel kódoló geekek, míg mások, például egyszerűen csak egy gyors és egyszerű módot keresnek a műveleteik online eléréséhez.

Íme néhány előnye és hátránya annak, ha a kódok írását, vagy a CMS-t választod.

Kód írása

A kódolás egy webhelyfejlesztési folyamat, amelynek során a fejlesztőnek a nulláról kell indulnia CMS bevonása nélkül.

Új tartalom hozzáadásához vagy meglévő tartalom frissítéséhez a fejlesztőknek interakcióba kell lépniük a kóddal, vagy egyéni adminisztrátori eszközöket kell létrehozniuk – a fejlettebb webalkalmazásokban –.

Előnyök

Konkrét igények kielégítésére képes

Lehet, hogy van valami konkrét gondolatd a weboldal megjelenésével, működésével és teljesítményével kapcsolatban. Lehet, hogy az elkészíteni kívánt honlap jobban hasonlít egy alkalmazáshoz, például a Twitterhez vagy a MailChimphez. Ezeket a speciális igényeket nem tudod pontosan kielégíteni a CMS használatával. Ahhoz, hogy valami ilyen specifikusat hozzál létre, nagy valószínűséggel elég mély CSS-, HTML-, JavaScript-, PHP-, Angular, és SQL … stb. ismerettel kell rendelkezned.

Több ellenőrzés

A kézi kódolás azt jelenti, hogy alapvetően mindent a semmiből hozunk létre. Megérted a saját kódod, és olyan szintű vezérlést érhetsz el, amelyet a CMS-rel esetleg nem. Előfordulhat, hogy fokozottan képes megduplázni weboldalad legapróbb részleteit, és ezt a fajta ellenőrzést nagyon nehéz elérni, ha CMS-t használ.

Hátrányok

Széleskörű tudás szükséges

Szinte mindent, ha nem mindent, tudnod kell a használt programozási nyelvről. Tudnod kell, hogyan kerülheted el a hibákat, és érheted el, hogy a dolgok úgy alakuljanak, ahogyan azt elképzelted. (DEBUG)

Drága és időigényes

A manuálisan felépítés a semmiből több időt és így több pénzt is igénybe vehet. Egyes funkcionális/teljesítménybeli aspektusainak megírása több órát is igénybe vehet, még a gyakorlott programozóknak is.

CMS

Egyszerűen fogalmazva, a CMS olyan szoftver, amely segít a felhasználóknak weboldalakat és azok tartalmát létrehozni, frissíteni anélkül, hogy a kódsorokkal interakcióba lépnének. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bejelentkezzenek az adminisztrációs irányítópultra, és a kezelőfelület tartalmát a gombokra kattintva kezeljék.

A CMS-ek leggyakoribb alkalmazása a blogírás. A bloggereknek be kell jelentkezniük a webhelyükre, új blogbejegyzést kell írniuk, és a közzétételre kell kattintaniuk.

A népszerű CMS-ek közé tartozik:

1. WordPress
2. Wix
3. Shopify
4. Joomla
5. Drupal

Előnyök

Sablonok

Ha CMS-t választasz, akkor tisztességes számú és használatra kész sablont találhatsz különféle elrendezések lenyűgöző választékával, és gyakorlatilag mindennel, amire szükséged van. Könnyedén módosíthatod a dolgokat és testreszabhatod ezeket a sablonokat anélkül, hogy egy kódsort is érintenél.

Függetlenség és kényelem

Mivel könnyű megérteni a CMS-t és használni egy honlap létrehozására, így előfordulhat, hogy nem lesz szükség programozó segítségére.. Attól függően, hogy mit készítesz, mivel nem lehet rendkívül bonyolult, és az oldal kezelésének, valamint a bővítményekkel és különböző elemekkel való integrálásának is viszonylag egyszerűnek kell lennie, természetesen. Kivéve, ha építesz valami összetettebbet (például egy webalkalmazás).

Hátrányok

Nehéz megfelelni a speciális követelményeknek

Mint már említettük, a CMS használata bizonyos nehézségeket vethet fel a nagyon speciális igények kielégítése tekintetében. Kérdezd meg egy CMS-t használó fejlesztőt, aki valószínűleg háborús történeteket tud neked mesélni arról, hogy rengeteg beépülő modulon kell keresztül-kasul menni ahhoz, hogy igazából egyik sem teszi meg pontosan azt, amit elvárnak (még akkor is, ha ez viszonylag egyszerűnek tűnik).

Sebezhető a hackerekkel szemben

A biztonság, bár rendkívül fontos, gondot okozhat, ha CMS-t használsz. Ha nem tartod naprakészen, és figyelmen kívül hagyod a behatolási kockázatok figyelését, akkor a biztonság nagyon könnyen veszélybe kerülhet. Példa erre az SQL-befecskendezéses támadás, amikor a hackerek rosszindulatú kódot fecskendeznek be egy nyílt űrlapba, hogy megtámadják a CMS által felügyelt oldalt.

Mi a különbség?

Felhasználóként ugyanúgy nézhetnek ki. A fejlesztési, telepítési és karbantartási fázisban azonban teljesen különböznek egymástól.

Ezek a különbségek általában befolyásolják a sebességet, az irányítás szintjét, a frissítés egyszerűségét, a webhely fejlesztésének időtartamát és a rugalmasságot.

A rugalmasságra gyakran akkor derül fény, amikor a vállalat túlnő a CMS-en. Egyes esetekben lehetetlenné válik a fejlesztők számára, hogy a funkciókat az új igényekhez igazítsák.

4 alapvető tényező, amelyet figyelembe kell venni, hogy melyik mellett döntünk:

A büdzsé

A legtöbb fejlesztési projekt gyakran azon múlik, hogy mennyit engedhetsz meg magadnak.

CMS-ek előre elkészített témákat és bővítményeket biztosítanak a fejlesztőknek, amelyek leegyszerűsítik a weboldal kialakítását, és elegendő funkcionalitást adnak hozzá a vállalkozás elindításához.

Éppen ellenkezőleg, a kódokkal írt webhelyeket sokkal nehezebb felépíteni. Ennek oka az, hogy a fejlesztőknek a semmiből kell a tervezést és a funkciókat megírni, ez a folyamat hajlamos a hibákra, ami sok stresszes hibakeresést és tesztelést eredményez.

A fenti okok miatt a CMS-webhelyek olcsóbbak, míg a merevkódolt webhelyek létrehozása költségesebb.

A Weboldal mérete

Sok CMS oldalküzd a sebességgel. Sokféleségük miatt lassabbak, és alkalmazkodniuk kell a különböző felhasználók igényeihez. A fejlesztők és a tulajdonosok gyakran alkalmaznak speciális intézkedéseket, például drágább tárhelyszolgáltatásokat és gyorsítótárazást, hogy növeljék sebességüket – ami a keresők rangsorolásában létfontosságú tényező –.

Ebben az értelemben, ha az oldal viszonylag kicsi, a kemény kódolás jobb megoldás lenne, mivel nem igényli a CMS által kínált funkciók többségét. Ha azonban egy hatalmas webhelyre van szükséged, például egy korlátozott költségvetésű e-kereskedelmi platformra, a CMS a jobb megoldás.

Milyen gyakran fog változni a tartalom?

Az e-kereskedelem és a blogok, folyamatos tartalom hozzáadását és frissítését igénylik. Ezzel szemben más oldalak csupán online jelenlétet biztosítanak, rendszeres frissítések nélkül. Az utóbbi segít az embereknek jobban megérteni a vállalatot, míg az előbbiek szolgáltatásokat és termékeket értékesítenek.

A lényeg az, hogy míg a kódolás jobb a statikus webhelyeknél, amelyek kevesebb frissítést igényelnek, a CMS-ek felhasználóbarát adminisztrátori irányítópultja hibátlanná teszi a CMS-ek frissítését. Ezért ragaszkodj a CMS-hez, ha dinamikus oldalra van szükséged, hacsak nem engedheted meg magadnak egy teljesen egyedi webalkalmazást.

Milyen sürgősen van szükséged a weboldalra?

Amint azt már láthatod, a kézzel írt kódsorok hosszú évekbe telik, mire teljesen működőképesek lesznek. Még tovább tart, ha egyéni webalkalmazást választasz.

A CMS-ekkel csak néhány órát vesz igénybe egy egyszerű honlap elindítása, hacsak nem szükséges az egyéni téma vagy az egyéni bővítmény (ami lehetséges).

Tehát, ha azonnal élni kell, szükséged van egy CMS-re.

Következtetés

Dióhéjban: a kódsorokkal való oldal építés a legjobb a kis statikus webhelyekhez, míg a tartalomkezelő rendszerek a viszonylag nagy, “azonnal kell”, kis költségvetéssel rendelkező és gyakran frissített oldalakhoz.

Ami a legvalószínűbb, hogy a költségvetés lesz a kitörési pont a döntés meghozatalában.

Mi az Apex Network UX-központú webfejlesztők vagyunk. Célunk, hogy termékeinket bármilyen szinten érthetővé tegyük. Az eredmény könnyen bevezethető bármilyen kis- és középvállalkozás számára

Oszd meg másokkal is:

Facebookon
Twitteren
Telegramon
WhatsAppon
Shopping Cart